VALOKKI-NETTIKASVIO

Tietoja Valokki-nettikasviosta

Valokki-nettikasvion tekeminen on ollut melko pitkä ja työntäyteinen prosessi. Kasvion johdonmukainen tekeminen käynnistyi vuoden 2006 syksyllä tekijöiden kasvilajin-tuntemusta käsittelevien ruokapöytäkeskustelujen innoittamana. Tosin jo paljon sitä ennen molemmat tekijät olivat tahoillaan näpsineet melkoisen määrän digikamerakuvia kasveista. Vuoden 2007 keväällä idea nettikasviosta kehittyi lopulta osaksi Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa toteutettavaa Laatua elinikäiseen oppimiseen (LEO) -hanketta. Julkaisukelpoiseen asuunsa Valokki-nettikasvio saatiin joulukuussa 2007. Otamme mielellämme vastaan Valokki-nettikasvioon liittyviä asiallisia kommentteja ja perusteltuja parannusehdotuksia.

Valokki-nettikasvion tekijät

Valokki-nettikasvio on toteutettu Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston tilauksesta käytettäväksi erityisesti kolmen avoimessa yliopistossa opetettavan biotieteen - biologia, ekologian ja ympäristönhoito sekä luonnontuntemus - kasvilajintuntemukseen keskittyvien opintojaksojen oppimateriaalina. Kasvion ovat tiiviissä yhteistyössä laatineet dos. Veikko Salonen (kuvat, tuntomerkkien tekstit, yleinen toteutus) ja FM Petri Heinonen (kuvat, tekninen toteutus, yleinen toteutus). Lämpimät kiitokset ansaitsevaa apua työlle ovat antaneet Jarmo Lehtovaara, Minna Piippo ja Veli Saari.

Kasvion lajimäärä ja käytetty nimistö

Valokki-kasviossa esitellään valokuvien ja tuntomerkkien avulla runsaat 330 kasvilajia, joukossa niin siemenkasveja ja sanikkaisia kuin sammalia ja jäkäliäkin. Esiteltävät lajit ovat pääasiassa Suomessa yleisenä esiintyviä lajeja. Kasviossa käytetyt putkilokasvien laji- ja heimonimet vastaavat Suomessa laajassa käytössä olevan teoksen Retkeilykasvio (Hämet-Ahti ym. 1998, 4. painos) nimistöä. Sammalten nimistö on teoksen Lehtisammalten määritysopas (Koponen 2000) ja jäkälien nimistö on teoksen Checklist od lichens and allied fungi of Finland (Vitikainen ym. 1997) mukainen. Lajit on yleensä (poislukien käyttötarveluokittelut) esitelty niiden suomenkielisen nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Yksittäisen kasvilajin tietoihin pääsee kätevästi käsiksi kasvion hakutoimintojen kautta.

Kasvion kuvat

Kasvion julkaisun aikainen kuvamäärä (n. 1900 kuvaa) on seulottu Veikko Salosen ja Petri Heinosen ottamien yli 8000 kasvikuvan joukosta. Kuvia on otettu neljällä eri kameralla (Canon PowerShot A510, Canon EOS 350D, Sony CyperShot F505V ja Sony Alpha 100). Kuvia ei ole käsitelty (rajattu, muokattu tms.) jälkikäteen, mutta niiden koko on muutettu vastaamaan käyttötarkoitusta. Lajin kuvia voi tarkastella kolmessa eri koossa: pienimmät thumbnail-kuvat näkyvät erilaisissa luokitteluissa, keskikokoinen kuva näytetään lajitietojen yhteydessä ja suurimmasta (n. 1024 x 768) kuvasta voi tarkastella keskikokoisessa kuvassa heikommin erottuvia lajin yksityiskohtia.

Valitettavasti kuvausolosuhteiden ja/tai kameran ominaisuuksien vuoksi joidenkin kuvien osalta värit ovat vääristyneet hieman alkuperäistä tummempaan sävyyn. Tämän huomaa käytännössä sinipunaisten kukkien yhteydessä siten, että niistä on mahdollisesti tullut normaalia sinisävyisempiä. Olemme lisänneet maininnan asiasta tästä ongelmasta kärsivien kuvien yhteyteen. Tavoitteenamme on parantaa tulevina kesinä kuvien laatua sekä laajentaa kasvion sisältämän kuvamateriaalin määrää. Lisäksi joillakin lajeilla kukkien väritys ei ole ole hakuluokituksen mukaisesti yksiselitteinen.

Muita hyviä kasvitiedon lähteitä verkossa

Valokki-nettikasviosta ei löydy kaikkia Suomessa kasvavia kasvilajeja, joten tietoja kannattaa käydä etsimässä myös alla olevista verkko- tai nettikasvioista. Valokki-nettikasvio ei pyri kilpailemaan muiden verkko- tai nettikasvioiden kanssa, vaan olemme tehneet Valokki-nettikasvion oman näkemyksemme ja tilaajan tarpeiden pohjalta.

Sivujen saavutettavuus

Valokki-nettikasviosivuston tekemisessä on otettu huomioon huomioitu seuraavia sivujen saavutettavuutta parantavia asioita.

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!