VALOKKI-NETTIKASVIO

Ohjeita nettikasvion käyttöön

Nettikasvion käyttö onnistuu varmasti ilman ohjeita. Seuraavassa on kuitenkin muutamia vinkkejä kaikkien ominaisuuksien käyttöön.

Sivustolla liikkuminen

Sivustolla liikkuminen on helppoa jo etusivulta lähtien. Selaimen edellinen/seuraava -painikkeiden (kuvan kohta 1) avulla pystyt palaamaan haluammallesi sivulle. Sivuston eri osien välillä pääset liikkumaan navigointipalkin (kuvan kohta 2) linkeillä. Lajeja voit hakea pikahaulla (kuvan kohta 3) suomenkielisen tai tieteellisen nimen mukaisesti. Tarkemman haun saat käyttöösi navigointipalkista.

Sivustolta löytyy kolmenlaisia luokitteluja. Heimoluokittelu eli heimosivu löytyy navigointipalkin Heimot-linkin avulla. Etusivun keskivaiheille on koottu kasvitieteelliset luokittelut (kuvan kohta 4) sekä käyttötarvepohjaiset luokittelut (kuvan kohta 5). Käyttötarvepohjaiset luokittelut ovat tekijöiden kokoamia joko mielenkiintoisia tai opetuksessa tarvittavia luokitteluja, joissa lajien järjestys on luokittelun kokoajan päättämä.

Lajilistojen toiminta

Luokitteluista tai hauista päädytään aina sivulle, jossa lajeista näkyy pieni kuva ja suomenkielinen tai tieteellinen nimi. Lajilistassa on kerrallaan näkyvillä 20 lajia ja muihin 20 lajin listauksiin pääset (kuvan kohta 1) numerolinkeistä (40, 60, jne).

Lajilistauksesta pääse lajiin napsauttamalla hiirellä kuvaa tai lajin nimeä (kuvan kohta 2). Heimonimeä napsauttamalla saat näkyville kaikki kyseisen heimon lajit, jotka löytyvät tästä nettikasviosta.

Lajisivun ominaisuudet

Kaikki lajiin liittyvät tiedot ja kuvat on koottu yhdeksi sivuksi. Sivun yläreunassa kerrotaan lajin kasvitieteellinen polku (kuvan kohta 1). Tämän alapuolella on lajin nimi ja lajin tunnistuskuva (kuvan kohta 2). Sivun alalaitaan on koottu kaikki (ensimmäisenä tunnistuskuva) lajiin liittyvät kuvat (kuvan kohta 3). Alalaidan pieniä kuvia napsauttamalla kyseinen kuva avataan tunnistuskuvan paikalle. Jos tunnistukuvan koko tai tarkkuus ei ole riittävä, saat kuvaa napsauttamalla näkyvillesi miltei koko näytön kokoisen kuvan.

Oikeassa yläreunassa on näkyvillä edellinen ja seuraava kasvi (kuvan kohta 4). Edellinen ja seuraava kasvi riippuvat valitsemastasi luokittelusta. Yleensä lajit ovat aakkosjärjestyksessä käyttötarveluokitteluja lukuunottamatta. Kasvin tiedot (tuntomerkit, kasvupaikat yms.) on koottu yhteen paikkaan sivun oikeaan laitaan (kuvan kohta 5). Kasvin tiedot edustavat kasvion tekijöiden näkemystä asiasta. Tuntomerkeistä voi esimerkiksi puuttua jokin kirjallisuudesta löytyvä tuntomerkki. Yksittäisiä kasveja löytyy joskus yllättävistäkin kasvupaikoista, mutta kasvupaikkoina on ilmoitettu vain yleisimmät kasvupaikat.

Jos kuvaan liittyy kuvateksti, löytyy se heti kasvitietojen (kuvan kohdan 5) alapuolelta. Kuvateksti on lisätty vain lisätarkennusta vaativiin kuviin.

Työpöydän taustakuva

Nettikasviosta löytyy paljon hienoja kuvia työpöydän taustakuvaksi. Taustakuvaksi kannattaa ottaa suurimman koon kuva, johon päästään lajisivulta napsauttamalla lajin näkyvillä olevaa tunnistuskuvaa (edellisen kuvan kohta 2). Tällöin näkyville avautuu kuva suurimmassa koossaan. Napsauttamalla kuvaa hiiren oikealla avautuu näkyville alla olevan kuvan mukainen valikko. Taustakuvaksi asettaminen tapahtuu valikon kohdasta Aseta taustakuvaksi (engl. Set as Background). Teksti voi vaihdella hieman selaimesta riippuen. Nettikasvion kuvat eivät välttämättä ole työpöytäsi taustan kokoisia, joten voit joutua muuttamaan hieman työpöytäsi ominaisuuksia (venyttämään kuvaa, asettamaan taustaväriä tms.).